KAPAK MEDUSA

Medusa Lahiti – Yerebatan Sarnıcı

Medusa ‘’Yılan Başlı Mitolojik Kadın’’ tarihte gerçek bir karakter olup olmadığı hep merak konusudur. Tarihimizde ise Medusa hakkında çok az bilgiler vardır. Bu bilgilerden en merak uyandıranı ise Medusa lahitinin yani mezarının Yerebatan Sarnıcın’da  olduğu düşünülmektedir. Hatta Sarnıç ve Sultanahmet’te Medusa’nın çok sayıda siluetine ve heykeline rastlarız.
YAZI

1456 yılında  Fatih Sultan Mehmet döneminde İtalya’dan bir heyet gelir. Heyet temsilcileri , Fatih Sultan Mehmet’e Yerebatan Sarnıcı’ndaki bir lahitten ve mumyadan söz ederler. Mumya’nın Medusa’ya ait olduğu söylenir fakat Fatih Sultan Mehmet ikna olmaz ve ilgisini çekmediği için heyeti geri çevirir.

Fatih Sultan Mehmet’ten sonra Abdülhamit Han döneminde de lahit için heyet yollanır. Birkaç kez görüşme için gelen heyet Abdülhamit Han’ın ilgisini çeker ve konuyla yakından ilgilenmeye başlar. Padişah’ın Medusa’ya ilgisi daha da artar ve bu konuda araştırmalar yapılmasını ister. Araştırmalar ve heyetlerden öğrenilen bilgiler doğrultusunda Yerebatan Sarnıcı’nın dehlizlerinden berinde lahdi bulurlar. Lahidin içinde insana benzer bir yaratığın çürümeye yüz tutmuş mumyası olduğu söylenir. Bu yaratığın başı insan başına benzerken vücudunun kıvrımları yılanı andırmaktadır. Abdülhamit Han’ın emriyle bu lahit korumaya alınır ve halktan saklanması için yerine geri konulur.

medusa

Bir gün küçük bir çocuk bu lahdi görür ve İstanbul halkına ‘’ Ben yılan başlı kadını gördüm ‘’ demesiyle lahidi tekrar gün yüzüne çıkarırlar. Fatih Camiisi avlusuna getirilen lahit kısa süreliğine halka gösterilir. Abdülhamit Han’ın emriyle lahidin fotoğrafları çektirilip dönemin gazetelerinde yayınlanır. Fakat günümüzde bu lahidin yayınlandığı gazetelerden hiç bir kanıt yoktur.

ABDULHAMIT

Yorumlar

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir